Vajon miből táplálkozik a Kádári nosztalgia, tényleg jobban éltünk akkor?

Időről időre (sokak szerint folyamatosan) előkerül a kádári nosztalgia, hogy akkor mennyivel jobban éltünk, békesség volt, ingyen oktatás és egészségügy, nem voltak szegények. Ma erről gondolkodtam el egy kicsit, nem mintha én is azt mondanám: akkor jobban éltem. De tény: más volt a hangulatom...
kadar_a_hivatalban.jpg
Ahogy Hofi mondaná, ha még élne, a gyűröttebb homlokúak még emlékezhetnek a '70-es, '80-as évekre, amiket most nagyon sokan visszaemlegetnek. Sok esetben olyanok is, akik akkor még nem is éltek. Sokszor lehet hallani, hogy akkor még a kenyér kenyér volt, a munkát, és az embert is megbecsülték. És nem volt ilyen mértékű széthúzás sem. És egyáltalán, jobbak voltak az életkilátások is.
Lakni kell - lakásínség és lakótelepépítések Zuglóban - Zuglói helytörténet
(Lakásépítés Zuglóban)
Nézzük: tény, hogy az átkosban a lakáshoz jutás jelentősen könnyebb volt, köszönhetően az állami, és az OTP-s lakásépítési programoknak. Gombaként emelkedtek ki azok a lakótelepek, amiket most folyamatosan szidnak, de amik nélkül ma százezres hajléktalan tömeggel kellene szembe nézni. Az albérletek megfizethetőek voltak, csakúgy, mint a lakáshitelek. Mi van ezzel szemben ma (illetve mi nincs): nincs állami bérlakás program, az új lakások árai az egekben. Manapság faluhelyen is 25 milla egy alap kádár kocka, de ahol ennyiért kaphatsz házat, ott meg nincsen munkahely...Nagyobb városokban félhavi átlagkeresetnek megfelelő egy elfogadható albérleti lakás, vagy ház bérleti díja. Ha nem drágább... Persze az is tény, hogy sok az üres lakás (főleg olyan helyen, ahonnan eltűntek a munkahelyek). És az is, hogy az állam számos ingatlanát, amit fel tudott volna újítani akár bérlakásnak is, hagyta gyakorlatilag összeomlani...
Régi fotókon a 70-es, 80-as évek boltjai: ma is előttünk van a nagy, fehér  mérleg és a fém bevásárlókosár - Otthon | Femina
Az átkosban jobb volt az élet, könnyebb volt a megélhetés. Igen, tény, volt 3.60-as kenyér (most is van, fél kiló, 360-ért) meg 54 forintos sertéscomb. No meg voltak hozzá az 5-6 ezres fizetések. Kezdő szakmelósnak 3-3500Ft. A húsból meg is vehetett 54 kilót, míg ma a 250 ezres minimálbérből (ami amúgy van vagy 158000) olyan 87 kilót. Igen ám, de akkor nem 32-70Ft volt az áram kilowattórája... 
Persze sorolhatnám még az árakat, sok olyan van, amely 30-100 szorosára emelkedett de azért a nettó átlagbér sem háromszorosa lett az akkorinak, hanem súrolja a 60-70 es szorzót... Csak hát közben az igények is emelkedtek. Sok háztartásban 2-3 autó, alap a szárítógép, a gépesített konyha...
De van itt egy sokkal fontosabb: a hangulat, ami azért az életminőséget nagyban tudja befolyásolni. Anno egy állandóságra volt berendezkedve Magyarország. Tudta mindenki, ha január 1, akkor áremelés, de számított is rá mindenki. Ma nagyon sok megélhetési termék ára naponta is változhat. Akkor emberközelinek lehetett érezni a politikai vezetőket, ma ezer testőr védi őket - igaz, néha sokat tesznek azért, hogy védelemre szoruljanak -. Akkor politikusaink vissza tudták magukat fogni, nem voltak fényűző lakodalmak, strómanokkal meggazdagódó Kádár, Isten se tudja milyen találmányból 100 milliókat kaszáló miniszter. Igen, Rózsadombon éltek, állami ingatlanban. Nem sajátban. Tudták mi az a paprikás krumpli. És igen, akkor is volt, aki vadászott, de nem helikopterrel rabolt rá a vadra. És még valami: fejlődött az ország, és nem úgy, hogy egyre több stadion lett, hanem lakások, óvodák, iskolák épültek, utak létesültek. Igaz, nem autópályák, mert nem (csak) arra volt igény. És persze biztosan kilopták a nyersanyag egy részét, akár intézményesen is, de nem kerültek az állami beruházások 2-3 szorosába, mint a valódi áruk.
Végre: elkészült a tízmilliárdos hatvanpusztai Orbán-birodalom | 168.hu
(Az Orbán klán hatvanpusztai birtoka)
Az élet majd minden területét végigvehetném, hogy mi táplálja a kádári nosztalgiát, de nem teszem, biztosan sokatoknak van valamilyen véleménye, nyogodtan kommenteljetek, hacsak nem törvénytelen, nem fogom kimoderálni. Én azonban úgy érzem, hogy ha Orbán és bandája élt volna a törénelmi lehetőségével, a gyakorlatilag teljhatalommal, és nem visszaél, akkor ma nem Románia után kullognánk, hanem Ausztria előtt menetelnénk. Ha nem a felcsúti törpe megalomán focibolondériája lenne az első, meg kínai és orosz imádata, és nem lopnák szét az országot a NER oligarchák, hát jobban élnénk mint 30 éve. Ha amikor szarban az ország, akkor nem Vodafont vennénk, meg repteret, talán jutna tanári bérekre, Uram bocsá' kórházakra, utakra, s sorolhatnám mi minden porlik el még az országban. Többek között a múlté a vezetőkbe vetett bizalom is.
Így meg lehet hogy jobban élnek jó páran, de nagyon sokan meg szarul érezzük magunkat

A bejegyzés trackback címe:

https://szepujvilagponteu.blog.hu/api/trackback/id/tr5018238107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2023.10.20. 08:11:05

"Gombaként emelkedtek ki azok a lakótelepek, amiket most folyamatosan szidnak"

A negyven évből mondjuk volt olyan 15 év, amikor "gombaként nőttek ki a lakótelepek". Utána meg vége volt. Amikor te akartál lakást venni, akkor "adtak", amikor én, akkor meg már nem.

arthurthedent 2023.10.20. 08:16:19

"Persze sorolhatnám még az árakat, sok olyan van, amely 30-100 szorosára emelkedett de azért a nettó átlagbér sem háromszorosa lett az akkorinak, hanem súrolja a 60-70 es szorzót..."

Vannak olyanok, akiknek ennyit nőtt a fizetése. Gondolom a kubikosoknak meg a szakképzettséggel nem rendelkező proletároknak.

A szakképzett embereknek, a törekvő, iskolázott, versenyképes munkavállalóknak meg rohadtul nem ennyit nőtt.

Annak idején a Kádár rendszer vége felé 2400 forint volt a fizetésem. Ennek a 60-szorosa 144 000 lenne. Ha most 1,5 misiért ajánlanál munkát eszembe sem jutna elgondolkodni. Nem 60-szorosa a fizetésem, hanem több mint 600-szorosa.

Ki az, aki ma 144 ezer nettóért elmegy dolgozni? :-o

arthurthedent 2023.10.20. 08:20:17

"És még valami: fejlődött az ország, és nem úgy, hogy egyre több stadion lett, hanem lakások, óvodák, iskolák épültek, utak létesültek."

Megint csak: ja, az első húsz évben. A második húsz évben nadrágszíj húzogatás ment. Minden egyes évben elmondták, hogy most begyűrűzött, most meg kell húzni a nadrágszíjat, de majd jövőre.

A hetvenes években bekövetkező olajválság után nem volt iskolaépítése program, nem volt építkezés, nem volt haladás.

arthurthedent 2023.10.20. 08:30:14

"Én azonban úgy érzem, hogy ha Orbán és bandája élt volna a törénelmi lehetőségével, a gyakorlatilag teljhatalommal, és nem visszaél, akkor ma nem Románia után kullognánk, hanem Ausztria előtt menetelnénk."

Kádárnak nagyobb teljhatalma volt és kisebb GDP növekedést produkáltak, mint Orbánék. Ami azt illeti Kádár alatt igencsak szerény volt a növekedés még a jobb években is.

Nézd meg a grafikont, gyorsul a világ, nincs sok okunk nosztalgiával tekinteni a múltra:

en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Hungary#/media/File:GPD_per_capita_development_of_Hungary.jpg

arthurthedent 2023.10.20. 08:39:08

"Ha nem a felcsúti törpe megalomán focibolondériája lenne az első, meg kínai és orosz imádata, és nem lopnák szét az országot a NER oligarchák, hát jobban élnénk mint 30 éve."

Rendben. Viszont az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a Kádár rendszerben nem az volt a nagy összeg, amit elloptak, hanem az, amit elrontottak. A gyár műszaki igazgatója egy 8 általánossal alig rendelkező "főmérnök úr" volt, aki alig pár dolgot lopott el, egy-két hétvégi házat meg garázst lopott össze, de olyan döntéseket hozott, hogy évtizedeken keresztül veszteséges volt az egész gyár.

Brutális volt a pocsékolás, egész lakótelep tartották nyitva az ablakot télen, kiemelték a legostobább embereket vezetőnek, erőltették a versenyképtelen ipart. A hatvanas-hetvenes évek után úgy lemaradtunk a nyugati ipartól, mintha egy másik bolygón élnénk.

arthurthedent 2023.10.20. 08:51:06

"Így meg lehet hogy jobban élnek jó páran, de nagyon sokan meg szarul érezzük magunkat"

Minden rendszernek vannak nyertesei és vesztesei. Te lehet, hogy kegyelt voltál, "kaptál" lakást, kaptál OTP kölcsönt, kényelmes munkahelyed volt, ahol biztos volt a megélhetésed. Össze tudtál dobni valami keleti autót, jutott állami nyaralás, ingyen volt a gyerekeknek az iskola.

Én már nem kaptam lakást, mesélték, hogy régen volt. OTP kölcsönt sem kaptam, mert nem volt pénzem az önrészre. A szüleim adni nem tudtak, nem tettek félre, azt gondolták, hogy majd az állam gondoskodik a következő generációról is. Autó az csak egy álom volt, állami nyaralás már csak a régi jó elvtársaknak jutott.

A fizetésem kevés volt, nagyjából annyi, mint a képzetlen melósoknak. Hiába tanultam, hiába törekedtem, hiába túlóráztam, lehetetlen volt fejlődni, elérni bármit is. Megrekedt az életem, kilátástalan, reménytelen volt.

Az elvtársak és szaktársak hordták haza a gyárat, vitték a cementet a telekre, nekik az járt. Nekem az albérlet járt a kilencedik emeleten, évente két vacak cipő meg ötévente egy télikabát. Buszbérlet, ha ügyesen osztottam be a fizetést. Hogy elmehessek melózni.

A felsőoktatásban akkoriban már csak munka mellett tudtam járni, az már tandíjas volt. 1700 forint egy fél év, de persze azt sem volt egyszerű kifizetni meg az utazást sem. Úgyhogy sokszor stoppal jártam iskolába. Volt, hogy a vasútállomáson töltöttem két tanítási nap közt az időt, de a legtöbbször bemásztam az ablakon a kollégiumba, a szőnyegen megaludtam. :(

Szóval ja, rohadtul nem sírom vissza a Kádár rendszert.

arthurthedent 2023.10.20. 09:02:42

"Igen, Rózsadombon éltek, állami ingatlanban. Nem sajátban. "

Ott laktak, ahol akartak, ingyen. Sajátjukként kezelték az állami vagyont.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy senki sem kereshetett annyi pénzt, mint az elvtársak, senki sem lehetett olyan gazdag, mint az elvársak. Élen Kádár Jánossal, aki az ország első embere volt fizetésben is.

Ha ügyeskedtél, üzteleteltél és több pénzed lett volna mint az elvtársaknak, akkor nemes egyszerűséggel lecsuktak. Lásd "meggymagos" per.

Ha ma azt csinálná bármelyik vezető, amit Kádár ilyedében egy egyszerű pártitkár megtehetett, nem beszélve az ország krémje, elájulna a fél művészvilág.

erol 2023.10.20. 10:50:58

A kultúrát még megemlíteném. Akkoriban rengeteg jó film készült kiváló színészekkel, a TV nézhető volt (ismeretterjesző és kulturális műsorok, jó filmek), a könyvek olcsók voltak. A könnyűzenében, a jazz-ben és a komolyzenében is szuper tehetségek működtek, sőt még az underground is hasított, máig legendás előadókkal. És úgy általában nyugi volt, az emberek nem akarták megölni egymást az utkon stb. Sajnos mára ebből nem sok maradt.

Lobo Marunga 2023.10.20. 11:21:32

@arthurthedent: Továbbá az nem fejlődés volt, hanem jövő felélése. A fejlődés befektetést is jelent. A stadion lehet, hogy fölöslegesnek tűnik, de van belőle turizmus, a turizmussal van fogyasztás, abból van munkahely, és adó, a mukahelyből fizetés, abból fogyasztás, abból adó... És az adóból lesz iskola. Ha a befektetnivalódból iskolát építesz, akkor lesz iskolád, és üres zsebed. És pontosan ez lett a helyzet a Kádár-kor végére.

Lobo Marunga 2023.10.20. 11:23:05

A visszafogott és meg nem gazdagodó, sőt emberközeli és megszólítható elvtársak említésénél hülyére röhögtem magam. Ez ugye csak irónia akart lenni?

konrada 2023.10.20. 12:19:36

...az biztos hogy a nap- és közlopónak* sokkal jobb élete volt, mert a fűnyíróelv alapján aki kicsit is kilógott, azt levágták, és abból trágyázták a gyengébbeket, de nem véletlen, hogy ilyen szinten lemaradtunk a 80-as évek végére a háború előtt szinte pariban lévő osztrákoktól...

...én egyébként ezt a "nosztalgiát" inkább betudom annak a Kádár korszakban is elfogadott vicc alapesetének, amikor megkérdezték a parasztbácsit, mikor volt jobb neki:
a Kádár, vagy a Horthy korszakban?
Mire a bácsi: a Horthyban!
- Na de bátyám, most van szabad szombat, 8 órás munkaidő, SZOT nyaralás, stb...
- de akkor is, mert akkor még felállt a ...!;))

*közlopás persze most is megy, de akkor mindenki lopott, nem csak egy vékony réteg, és így hiába az egyedileg sokkal nagyobb összeg, a sok az összességében több volt...

arthurthedent 2023.10.20. 15:37:45

@Lobo Marunga: "Ez ugye csak irónia akart lenni?"

Én is remélem, mert komolynak egy kicsit durva lenne. :D

laci_52 2023.10.20. 15:44:13

Hagyjuk már a nosztalgiát! A Kádár-rendszer úgy volt szar, ahogy volt. Néhány dolgot nem említ a cikk: vasfüggöny, hiánygazdálkodás, sorkatonai szolgálat stb.

Andy73 2023.10.20. 16:27:14

Hogy jobban éltünk-e akkor? Nos 35 éve sokan még nem is éltek. Akik már igen, azok meg ugyanennyivel fiatalabbak voltak, így a nosztalgia a fiatalságuknak is szólhat. Már aki nosztalgiázik, mert én nem ismerek ilyen embert. A többség tudja, hogy diktatúra volt, szovjet megszállás, stb. Ami akkor viszonylag olcsóbb volt, mert államilag támogatott volt, az az ország eladósodásához vezetett. A rendszer nemcsak politikailag bukott meg, hanem gazdaságilag is, nem volt fenntartható. A többség egyébként ezt is tudja.

Andy73 2023.10.20. 16:33:36

@Lobo Marunga: a sport támogatása sok szempontból fontos, az viszont vitatható, hogy pl. a másodosztályú focistákat is támogassák, több milliós fizetéssel, miközben az oktatásra és a tanárok fizetésére nincs elég pénz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.20. 22:34:28

Talán nem voltunk ennyire hülyék és valahogy nyugisabb volt.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.20. 23:32:29

@arthurthedent: nocsak nocsak. Előbújr belőled a fideszes. Valami régi sérelem?
Bocs, de a mai rendszerhez képest....
Valahogy nem G osztályos mercivel meg Lamborghini terepjáróval jártak az akkori efftársak, pedig ahogy le írtad őket, simán megtehették volna.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.21. 00:38:03

A legszebb az, hogy ilyenkor azok a fideszkomcsik szoktak kommunistázni, akik most egy ugyanolyan rendszernek tapsikolnak.
Minden rendszernek megvan a maga előnye és hátránya.
Mi itt Magyarországon az utolsó 30 évben szúrtuk el.
Tuuudom deagyurcsány, deaszocik.
De őket meg elzavartuk.
Most nem ők vezetik visszafelé az országot.

arthurthedent 2023.10.21. 06:33:25

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Valahogy nem G osztályos mercivel meg Lamborghini terepjáróval jártak az akkori efftársak, pedig ahogy le írtad őket, simán megtehették volna."

A "G osztályos merci" 1979-ben jött ki először, azaz az elftársak csak az utolsó években "tehették volna meg". És igen, Kádár egy időben Mercedessel járt, ami gyakorlatilag lehetetlen volt a normális állampolgároknak.

És igen, sok pártember járt menő kocsikkal, olyan autókkal, amik minden más földi halandónak lehetetlen volt.

És igen, Kádár Jánosnak SAJÁT VONATA volt. Saját luxusvonattal járt nagyobb utakra. Ezek után azon élcelődni, hogy nem luxusautókkal jártak a vezetők több mint ostobaság. :D

arthurthedent 2023.10.21. 06:37:31

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Mi itt Magyarországon az utolsó 30 évben szúrtuk el."

A számok ellentmondanak ennek a legendának. Megmondom mi lehet a félreértésed oka: te az utolsó 30 évben szúrtad el. Nyilván kivételezett helyzetben voltál előtte, sikeres voltál, kiemelt voltál, jó lehetőségeket kaptál. Mi többiek meg nem.

Aztán a rendszerváltozás után elvesztetted a kiemelt státuszodat mert az elvtársaid elkezdtek a saját zsbükre dolgozni, később meg simán kiestek a hatalomból. Ez nyilván azt jelentette, hogy számodra vége volt a jó világnak, de az ország egésze, mi többiek bizony jobban jártunk.

Még azok is, akik nem fidesz benfenntesek. A kapitalizmus nekünk jót tett, az elvtársak szűk krémjének persze nem.

arthurthedent 2023.10.21. 06:41:33

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "A legszebb az, hogy ilyenkor azok a fideszkomcsik szoktak kommunistázni, akik most egy ugyanolyan rendszernek tapsikolnak."

Még ha a mai rendszer sokkal rosszabb lenne mint a Kádár rendszer a Kádárékat az sem mentené fel. A Kádár rendszer sz@r volt. Lehet mentegetni, hogy "te sem tudtál volna jobbat csinálni" meg "hát megszállás volt" meg "reálpolitika".

Engem a kifogások nem érdekelnek. Sz@r volt? Az. Ennyi.

Andy73 2023.10.21. 09:33:52

Ami a lakótelepeket illeti, a kommunizmusban az erőltetett, de már akkor is korszerűtlen iparosítás miatt sokan költöztek a városokba, akiknek kellett a lakás. A panel jobb, mint egy fürdőszoba nélküli vályogház, de nem éppen egy álomotthon. Az utóbbi évtizedekben sokkal jobb minőségű ingatlanokat építenek, és a lakosság csökkenése miatt nincs is szükség tömeges építkezésekre.

Lobo Marunga 2023.10.21. 11:31:33

@Andy73: Nem a sport támogatására gondolok, hanem a beruházások logikájára. Vegyük példának az oktatást, ha már ezt dobtad fel. Az állam a közös ügyeit a közös pénzből fedezi. Vagyis adóból. Az oktatást a közös terhek visszaosztásából tartja fenn, tehát a tanárt az adóból fizetik. Adó akkor lesz, ha van mit megadóztatni, például a fogyasztást (ÁFA). Ha a tartalékokat (és pláne a hiteleket, ahogy Kádárék!) csak arra használjuk, hogy visszaosztjuk, akkor elfogynak, és nincs tovább. Tehát a hitelből, támogatásból, és a közös pénz egy részéből beruházni kell, hogy legyen miből fizetni pl. a tanárt jövőre is. (Jegyzem meg, ezért nagy baromság, hogy most uniós pénzből akarnak emelni a tanároknak...) Másként: A stadion vagy a zene háza vagy az útépítés olyan beruházás, aminek minden egyes forintja a GDP-t növeli, mert működő, hasznot termelő produktum az eredménye. Minden forint amit (egyébként szükségesen és elengedhetetlenül és a jövőbe fektetve stb) az oktatásra költenek, csökkenti a GDP-t. Tehát lehet utálni, és biztos lehetne helyette valami más, de a lényeg, hogy pont azért kell stadion, hogy legyen oktatásra. Nem azt mondom, hogy jól csinálják, de a gazdaság helyes logikája ez, és nem a gulyáskommunizmus mindent felélő működése. Jól vagy rosszul, de most azt csinálják, amit kell, amit akkor csináltak, az meg pillanatnyilag lehet, hogy jól esett, de gazdaságilag egy abszurdum volt.

arthurthedent 2023.10.21. 13:53:53

@Lobo Marunga: "Minden forint amit (egyébként szükségesen és elengedhetetlenül és a jövőbe fektetve stb) az oktatásra költenek, csökkenti a GDP-t."

A GDP nem így működik.

Lobo Marunga 2023.10.21. 16:32:08

@arthurthedent: Hát gondolom, hogy ennél azért bonyolultabb...

valis47 2023.10.22. 11:49:36

Itt csak két szélsőséges vélemény hangzik el. Minden szar volt akkor, vagy minden szar most.

A posztírót meg nem is minősíteném, ha a végét komolyan gondolta.
Semmilyen olyan forgatókönyv nem képzelhető el, amiben ma "Ausztria előtt menetelnénk" GDP-ben, életszínvonalban, fejlettségben. De egyébként közelebb kerültünk Ausztriához a rendszerváltás óta minden mutatót tekintve.

Tudom NERsajtó stb. de Szentesi Zöldi a Kádár témát jól összefoglalta:
magyarnemzet.hu/velemeny/2023/09/emlekek-a-kadar-korszakrol

Persze ezen is van bőven vitatni való, én is bele tudnék kötni több mondatába, mert szerintem árnyaltabb volt a valóság. De a lényeg, a Kádár-korszak vélt "pozitívumai" a lefojtottságból és az elzártságból következtek, másrészt abból, hogy ez még mindig enyhébb volt, mint a többi szocialista országban, amelyekkel összehasonlítva mondhattuk, még mindig jobb nálunk, mint ott (ahol jegyrendszer, üres boltok, sokkal durvább cenzúra és propaganda, politikai foglyok vannak).

Nem is lehet összehasonlítani azt, amikor egy megszálló oktrojálta az országra helytartóiként a kommunistákat (akiket aztán a Stockholm-szindrómából és a fentiekből kifolyólag az évtizedek alatt "megszerettek" sokan), a jelenlegi helyzettel, ahol mégiscsak a nép választotta meg a jelenlegi hatalmat, tetszik vagy sem (ettől még érezheti magát a kisebbségbe került elnyomottnak).

Legyen egy Szép Új Világ

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása