Vajon mi történt volna, ha marad a vizitdíj...

Az egyik közösségi platformon az alanti képet osztották meg, természetesen százával jöttek a kommentek. Pártszinezetűek, és a józan ész diktálta hozzászólások egyaránt. De tényleg, mi lett volna, ha megmarad a vizitdíj, és a kórházi napidíj?

Visszaemlékezve arra a kis időre, amikor létezett a vizitdíj (emlékezzünk csak, 300Ft volt), a Fidesz azonnal szervezkedni kellett, majd ugye el is érte, hogy visszavonják a rendeletet. Lakossági elégedetlenség szervezéssel, manipulációval, politikai felhangokkal.
De ha belegondolok, már akkor is volt pozitív hatása. Éppen akkor lettem beteg, amikor fizetni kellett, és meglepő módon, nem kellett órákat a soromra várni, mert nem voltak ott azok, akik pletykálkodni jártak a rendelőbe, vagy éppen oda beszélték meg ismerősükkel a találkozót. Elmaradtak azok, akik ilyen-olyan mondvacsinált indokkal rabolták a gyógyító idejét. Így csak azok mentek orvoshoz, akiknek valóban szükségük volt az ellátásra. A sarc törlésével persze visszatért a nyugdíjas meeting is a rendelők várótermébe. Tudom no, az idősebbek többet betegek, de akkor valahogy a rendelőben megfogyatkozott a számuk, hirtelen egészségesebbek lettek.
De mi lett volna, ha megmarad a vizitdíj, és az valóban a dokiknál marad. És mondjuk úgy indexálták volna, mint a biztosítási díjakat?
Egyetértek azokkal, akik azt mondják, az egészségügy legkülső bástyája, a háziorvosi rendszer sokkal fenntarthatóbb lett volna, hiszen a díj teljes egészében a rendelőkben maradt. De a szakrendelésekre kiterjesztve a más vizsgálatok fenntartásához is jelentősen hozzájárult volna. Aki vizitdíjat fizetett, már kevésbé rezte azt: hálapénzt kellene adjon, hiszen már fizetett... A kórházi napidíjak révén talán nem kellene a betegnek vinni a gyógyszert, és értelmes kaját is kaphatna.
Persze ott vannak az ellenzők, akik azt mondják, fizetik a TB-t, nekik jár az ellátás... Na ja, a többségük meg ha baj van, megy a magánrendelésre, és tízezreket hagy ott egy-egy vizsgálatra, majd befekszik milliós műtétre a magánklinikára. Nem mindenki persze, de sokan.
Tőlünk nyugatabbra már régen felismerték, kell a biztosítás, de amellett azért önrészt is kell vállalni. Mint mondjuk a Casco-nál... Hiszen azzal valamilyen szinten ösztönzik az embereket arra: vigyázzanak az egészségükre. Ugyanis az egész vizitdíjat, vizsgálati díjat ki lehet egészíteni ösztönzőkkel is: nem kell fizetned, ha beteg leszel, ha elmész a meghatározott szűrővizsgálatokra... Na igen, csak először ki kellene építeni a szűrővizsgálatok rendszerét is...
Mire akartam most rávilágítani? Higy nem minden szar, amit nem a fidesz csinál, és nem minden üdvös, amit Orbánék a népre erőszakolnak...

A bejegyzés trackback címe:

https://szepujvilagponteu.blog.hu/api/trackback/id/tr3918164770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024 2023.07.11. 16:34:54

De szar dékás blog ez. :s

Legyen egy Szép Új Világ

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása