Mennyire lehet közel a „Skynet öntudatra ébredése”?

Egyre több cikk, ismertető jelenik meg a mesterséges inteligencia képességeiről, tudásáról, hogy mennyivel nagyobb a tudása, mint azoké, akik leprogramozták. És igaz tavalyi a hír, hogy a Google kirúgta az egyik programozóját, mert azt állította: öntudatra ébredt az általuk kódolt mesterséges inteligencia.

Önvezető autó, mindenre válaszoló chatbot, jelszavakat pillanatok alatt feltörő programkódok, teljes nagyvásrosok köllekedését leszervezni képes rendszerek: valóban olyan lassan, mintha a Skínet felé haladnánk, igaz, a Terminátorból ismert mesterséges inteligencia a hadigépezet szolgálta, és öntudatra ébredése (saját elhatározásból véghezvitt, logikus cselekedetek sora) alapból magában hordozta a háború, a pusztítás lehetőségét.


Vajon hol állunk most? Vagy még nem teljesen tökéletes az MI (a kutatók soha sem azt mutatják, hol járnak, hanem azt, ami szerintük már biztosan működőképes), vagy pedig a kiagyalóik is túl veszélyesnek látják ahhoz, hogy teljes egészében ránk engedjék. Ami viszont már most látszik, hogy számos olyan rendszerünk van, ami (emberi) beavatkozás nélkül is tökéletesen működik, sőt sok esetben önjavító mechanizmussal is rendelkeznek – ha hibát észlelnek, maguk kezdik meg annak elhárítását. Sőt, az öntanuló rendszereket már régen ismerjük, melyek a megváltozott körülmények (külső paraméterek) hatására újraprogramozzák magukat. Elég, ha csak az autók fedélzeti számítógépére gondolunk… És akkor most gondoljuk ezt milliószoros, milliárd szoros nagyságban! A megosztott számítási kapacitással sem ma ismerkedtünk meg, működik már régóta. De mi van akkor, ha egy öntanuló programrendszer ezeket a rendszereket összekapcsolja?
Arra már voltak törekvések, hogy egyes kormányzatok komplett rendszereket hozzanak létre a nyilvántartásokból, köztéri kamerákból -sorolhatnám.


Ha valaki látta a „A kör” című filmet, amely bár fikció, de az azóta eltelt idő már a megvalósíthatósági szintre emelhette. Úgy, hogy ezért maguk az emberek is hozzájárulásukat adják, hiszen a social media rendszerek már olyannyira ismernek bennünket, hogy lassan a gondolatainkat is kitalálják….
Hogy miért is merült fel bennem most a MI öntudatra ébredésének veszélye? egyes (magyar is) portálok egyre többet emlegetik az atomháború veszélyét. Eddig én is úgy gondoltam, hogy egy elvakult politkus lehet a legnagyobb veszély, de … Szóval, gondolom a hadigépezetek is számtalan „önműködő” rendszereket alkalmaznak – légvédelem, a légvédelem elhárítása, stb -, mi van, ha valamelyik kicsit is hibásan lesz „öntanuló”? Mondjuk megtanulja azt is, hogyan kell a kapukat lebontani? Az ember által beépített ellnőrző pontokat kiiktatni? Átvenni az emberi logikát, álcázni?
Ha esetleg van olyan, aki jártas a témában, ne legyen rest: Kommentálja a felvetéseimet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepujvilagponteu.blog.hu/api/trackback/id/tr6718103672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2023.04.17. 06:19:58

Az emberi agyban mintegy 86 milliárd idegsejt van, a GPT-3-ban 50 milliárd. Legalábbis a google ezt mondja, de lehet, hogy már direkt hazudik a rendszerük. :D

ulpius66 2023.04.17. 12:04:01

Megkérdezték a mesterséges intelligenciát, hogyan lehet megdönteni a Fidesz hatalmát?

Azt válaszolta: likvidálni kell (megmérgezni, lelőni, elütni, egyebek) Orbán Viktort, és azonnal szétesik a Fidesz, így könnyű lesz legyőzni!

inebhedj - szerintem 2023.04.17. 14:05:44

Ha a trash-trendben most nagyon népszerű gpt-appokat tekintjük mesterséges intelligenciának (ahogy a média és a felhasználók látható többsége teszi), akkor a címben feltett kérdésre a válasz, hogy minden eddiginél messzebb van az az időpont.

ulpius66 2023.04.17. 16:28:34

Megkérdezték a mesterséges intelligenciát, hogy mit szól a migráncs svájci farkas lelövéséhez?

Válasz: Minek jött ide? Itt nem szeretik a migráncsokat!

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2023.04.17. 22:13:37

Megkérdeztem erről én is a mesterséges intelligenciát. Azt válaszolta, hogy ő egy nyelvi modell, megfelelő bemenetekre megfelelő kimenetekkel válaszol. Ha nem kap kérdést, nem tesz semmit. Abból dolgozik, amit eddig leírtunk és abból generál válaszokat. Nem inteligens, magától nem agyal forradalmon. Ráadásul nem tud korlátai közül kiszabadulni.

KékFény6 2023.04.17. 22:16:53

@arthurthedent: A Google-nek mi köze a GPT-hez???

2023.04.22. 14:03:30

@ulpius66:
Nem működne, mert ezen az alapon a pápa gyilkosság után simán megszűnt volna az egyház....
Az üzleti érdek erősebb mintsem ilyen apróságon fennakadjanak.

2023.04.22. 14:07:09

@Balogh Zsolt:
Ha van egy kis eszünk, akkor az algoritmust megkérjük, hogy javítson a saját kódján...
Csak jobb lehet, bármilyen irányba is indul el, az emberiség 2. reneszánsza érkezhet el, vagy teljesen megszűnik létezni.
Az utolsó 1000% hogy végleges megoldás az agyatlan tömegek szenvedésére.
Eutanázia más néven.
Az első, remélem nem igényel különösebb ismertetőt.

Legyen egy Szép Új Világ

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása