Lesz tolongás a blokkolóóráknál…

„Év végéig valamennyi állami kórházban – Pintér Sándor belügyminiszter utasítására – új beléptetőrendszert vezetnek be. „ – jelent meg ma több hírportálon is egy tegnapi bejelentés. Mivel x, y, és z %-ot csökkentek az ellátott esetek száma, ezért is a szigorítás. De vajon csak ennyi rejlik a számok mögött? Hogy lógnak az orvosok???


Nos, a híradásokból kiderül, hogy a várólisták kilométeresek, miközben „hatalmas” eltérések vannak az egyes kórházak teljesítménye között. Van ahol havonta 6, van ahol ennek többszörse az egy orvosra jutó esetszám.
De vajon ezek a mutatók csak azt mutathatják, hogy a dokik lógnak a melóhelyükről, mint a gimnazisták, akik inkább elmennek shoppingolni? Persze, nem lehet kizárni, hogy egyszer egyszer „csúsztatnak” a gyógyítók egy része, de nem lehet hogy más oka is van ezeknek a különbségeknek?
Mint ahogy az egyik portál is fejtegette, ameddig nem voltak az orvosbérek rendezve, addig a dokik, és az ápolók is rendre vállaltak túlórákat, túlmunkát, hogy kiegészítsék a csekélyke appanázsukat. Most már, hogy nagyjából elég a megélhetésre a havi bérük, már annyira nem kapaszkodnak a pluszpénz után. És mivel kevés az orvos, az ápoló (a legtöbb kórházban), így aztán az esetszám is csökkenni fog. De az is eszembe jut, hogy lehet visszanyal majd a fagyi: mert kiderül, hogy egyes dokik igenis sokat vannak bent, mert törődnek a betegeikkel, és ha csak este tudnak ránézni a frissen operált páciensre, hát akkor fogják megnézni. És nem 8, hanem 11 órát blokkolnak majd. Például az én orvosom is ilyen volt anno, még a nagyvizit előtt bejött megkérdezni: hogy vagyok? Na, velük mi lesz?
És mi lesz akkor, ha egy műtét csak a munkaidő vége után fejeződne be? Bele sem kezd a sebész, mert neki blokkolnia kell? Vagy negyed ötkor összeférceli – majd holnap folytatjuk – és hazamegy?
Szerintem az orvosok tipikusan abba a kategóriába tartoznak, ahol a rugalmas munkaidő nagyon is indokolt! Mert a magyar állam a túlórát nem nagyon szereti manapság kifizetni, de akkor max a doki csúsztat, amikor kevesebb a betege…
És még valami: az elmúlt években százával távoztak az orvosok az országból. Most ezek hiányát ilyen hülyeséggel akarják „orvosolni?. Fidesz módszer… De másutt sem vált be. És ahogy előttem már sokan javallották: blokkoló órát a Parlamentbe is! És annyi pénzt (se) kapjanak, amit bent vannak… Amikor a plenáris ülés félház előtt zajlik…
Szóval nem a dokikat kellene ütni, hanem rendbe kellene tenni végre rendesen az egészségügyet. Mert ez csak bohóckodás. De a javából.

A bejegyzés trackback címe:

https://szepujvilagponteu.blog.hu/api/trackback/id/tr1618107454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2023.04.21. 19:45:01

"Például az én orvosom is ilyen volt anno, még a nagyvizit előtt bejött megkérdezni: hogy vagyok?" - mennyit adtál neki, ha nem titok

luis5 2023.04.21. 20:18:02

Én kő jobboldali vagyok de ez egy baromság. Nem ez az orvosi munka fokmeroje. És amikor otthon írok cikket v olvasok azt ki számolja bele???

Boldeone2 2023.04.21. 21:44:46

Persze hogy baromság, de mikor hozott az Orbán-kormány mostanában olyan törvényt, ami nem baromság?
Meg kellett volna hagyni az orvostársadalom autoritását, nem fasiszta elvekkel vegzálni őket! Miért nem magán kezdi a szigorításokat az egészségügyi kormányzat?

Az orvosi foglalkozás nem a szabott munkaidőről szól, nem egy csavargyár, hanem a rugalmas munkaidőről: néha el kell hagyni a helyüket, vagy az extrém teljesítményt ki kell pihenni, különben embergyilkolás lesz az orvosi műhibák miatt...
Nyilvánvaló hogy Orbánnak, meg rendőrfasiszta Pintérnek tetszik a törvény..
Még több pályaelhagyó lesz, vagyis szűkül az ellátás, kevesebb költség az államnak, több bevétel a haverok magánegészségügyi rendszerének..
A blokkolóórák+ kamerák az új milliárdok a haveroknak...
Itt jegyzem meg: a szakdolgozóknak jó ideje szinte nem adtak semmit, csak a pofázás megy , az orbáni infláció meg 25%- a bevallott...

Billy Hill 2023.04.22. 00:07:14

Hát igen, a munkaidőt nem lehet mérni, ezért is alaptörvényellenesek a Bosch-nál, a KPMG-nél, az Audinál, a minisztériumokban, a kereskedelmi tévéknél, a MOL-nál stb. stb. használt belépőkártyák is!

2023.04.22. 10:13:01

@Billy Hill:
Értem én kérem, a politikusok miért is nem tartoznak ide?
Ha ennél kevesebb agysejted lenne, valószínűleg kizárnának az udvarra, nehogy össze csináld a nagyszobát.

2023.04.22. 10:34:43

@Billy Hill:
Arról már nem is érdeklődik az ember, hogy tudod e mire való a beléptető rendszer...

Motorogre 2023.04.22. 11:00:03

Azért kellene már valamilyen kontroll a Jólfizetett Doktor Istenek felett. Kb. azonos bérért nagyon eltérő tudásuak és hozzáállásúak: van ki utánagondol a panasznak, és van aki lerázza a beteget, nem célja a gyógyítás hanem a saját felelősség elhárítása. No és a 2-3 hónapos várakozással kapott vizsgálati időpontra mennek a betegek - a rendelőben nincs senki, kávéznak, a nővér családi ügyeit csacsogja... és 2-3 órát mégis várni kell. Hogy mi a megoldás, nem tudom - az orvosképzés feudalizmusát kellene megszüntetni elsőként.

Motorogre 2023.04.22. 11:03:50

@Boldeone2: ott a pont - a magán- és az állami egészségügy közti munkamegosztást és finanszírozást kell tisztázni. A német példa (nem szégyen átvenni ami jó, akár keleti akár nyugati): egy hasi UH-ra egy hetet kell várni, privátban aznap este vagy másnap reggel. Ok, privát: fizetni kell 130 eurót. A számlát beküldve a biztosítónak, kérdés nékül utal 80 eurót: mert ennyi lett volna az állami. A többlet-kényelmet, gyorsaságot fizesse meg a páciens, DE CSAK ezt (50 eur). Az alapellátást (80 eur) fizeti a biztosító. A polgár meg választ hogy hova megy. Ezt az orvosi kamara is javasolta (a sajtó szerint), de nem fogadták el, nem tudni milyen ellenérvek mentén.

2023.04.22. 11:37:51

@Motorogre:
A megoldás már rég megvan, csak ugye a poszt szocializmus valójában poszt nélküli.
Magán egészségügyi esetén ilyen probléma nincs.... és nézz oda, MO aki teheti az azt veszi igénybe....
Akkor minek is állami TB?

Legyen egy Szép Új Világ

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása