Mindenki bukott, csak egy nyert? Leváltották, vagy bedarálták az ellenzéket?

A Momentum nem küldhet EU-s képviselőt, a DK is csak kettőt, a Mi Hazánk egyet, de az alig több mint három hónpos párt, a Tisza rögtön hetet? A fővárosi közgyűlés két meghatározó ereje a Fidesz és a Tisza lett? Győr ellenzéki vezetésű város lett, és Szolnok is ebukott? Mi volt itt tegnap?! Ímé a kétesélyes véleményem:
Választási kisokos 2024: jön az EP-választás, ezeket kell tudnod a szavazás  előtt - Portfolio.hu
Talán előbb az EU-s szavazás:
Nos, tegnap azért voltak nagy pofára esések. Hiszen a Momentum nem tudott annyi voksot összehozni, hogy legalább egy képviselőjük mehessen Brüsszelbe, a DK gründolta összefogás is csk két helyet tudott magának összevakarni, talán meglepetést jelenthet az euroszkeptikus Mi Hazánk megszerzett egy mandátuma! (Tulajdonképpen azt sem értem, ők (is) minek mennek, ha egyszer annyira nem szeretik az EU-s intézényrendszereket...) De egy helyet elhappoltak, ez már bizonyos.
A 11 fideszes EU-s képviselőnek majd pártcsaládot kell keresnie, hiszen a néppártból kikerültek, de mintegy melegváltásban mehet a helyükre a 7 Tisza pártos képviselő. Igen, az alig három hónapja életre hívott Magyar Péter féle formáció egyből hét képviselővel büszkélkedhet (volt ennyi emberük egyáltalán a listán? - persze hogy volt -  :) ) A jelenleg hangoztatott EU-s politikájuk mindenképpen kedvezőbb, mint a Fideszé, de pl. az Európai Ügyszséget még nem hallottam Magyar Péter szájából... Így aztán, már párszor leírtam, erős kétségeimnek adok most is hangot annak tekintetében, hogy ez az egész Magyar Péter jelenség nem-e egy előzetesen megírt forgatókönyv mentén fut, és feladata az ellenzék teljes errodálása, felmorzsolása, és egy újabb bazaltkő az "egypártosodás" felé vezető macskaköves úton.
Fővárosi közgyűlés, főpolgármester választás:
Vitézy, és Karácsony az adatközlés majd teljes ideje alatt fej fej mellett haladtak, nagyon sokáig minimálisan ugyan, de Vitézy vezetett, majd a végén csak Karácsony lett a befutó, mindössze 324 szavazat többséggel. Most az aspiránsa, aki előbb a Momentum támogatását élvezve indult, majd Szentkirályi visszalép(tet)ésével a Fidesz teljes támogatását is élvezte, szavazat újraszámolást vár, mivel több mint 20 ezer érvénytelen szavazatot is leadtak a fővárosi választópolgárok. Csakhogy a törvények szerint ez nem lehetséges, de persze Fideszisztánban sok minden megtörtént már...
Fővárosi közgyűlés:
Karácsonynak amúgy nem lesz egyszerű a dolga. Mert ha Magyar Péter csapata valóban egyfajta Fidesz árnyék, ahogyan páran még jelenleg is feltételezzük, akkor nem csak a Fidesz 10 képviselője lesz az ellenzéke, hanem Magyar Péter szintén tizes csapata, Vitézy hármasa is, a MKKP képviselői hozzáállásáról egyelőre még nem keringenek hírek.Persze akkor sem egyszerűa játék, ha a Tiszások mindent szakmai alapon néznek, hiszen nem biztos hogy náluk ugyanaz a szakai hitvallás, mint Karácsony csapatánál. Az biztos, hogy a Tiszások semmiképpen nem tekinthetőek Karácsony pártinak, sőt! Így aztán zötyögős évek elé nézhet Karácsony.
Mennyi minden, és az önkormányzati választás "vidéki" ágát még nem is szemléztük!
Önkormányzati választás:
Igazán, ha jól megnézzük, a megyei jogú városok tekintetében nem volt semmi földindulás jellegű változás. Hiszen kis eltéréssel, de ugyanannyi bebukás volt mindkét oldalon. A Fidesz elvesztette Győrt, és Szolnokot, de megnyerte Miskolcot. Persze voltak kisebb városok, ahol sok polgármesteri helyet veszített a Fidesz, viszont a megyei listákon most is, mint eleddig, megőrizte a kormánypárt a többségét, többnyire 50% körüli eredménnyel.
Amúgy a helyhatósági választásokról régóta az a véleményem, hogy oda egyáltalán nem szabadna beengedni a pártpolitikát, hiszen az önkormányzatiság nem pártpolitika! Én szívem szerint a szavazólapokról (helyhatósági) még a pártlogókat is száműznék! de nem rajtam múlik.
No de az élet megy tovább, ma újra egy hétköznapra ébredtünk. Kérdések persze vannak: Mi is a Tisza párt? Önálló entitással rendelkező szervezet, vagy egy szatellit? Ha önálló, akkor jó lenne többet tudni a szándékairól, hitvallásáról, jó lenne egy teljesebb program. Hiszen a következő két év meghatározó lehet az ő, és a mi életünkre is. Ha egy szuverén párt, akkor, ha jól sáfárkodik a most megszerzett bizalommal, és hasonló erővel építkezik tovább (netán látványos eredményeket ér el az EP-ben), akkor valóban a Fidesz kihívója lehet két év múlva. Ha viszont szatellit, akkor ezt a két évet minden bizonnal arra használja majd fel, hogy tovább rombolja az amúgy is viharvert ellenzéket, és még jobban megerősítse a Fideszt. Akár úgy, hogy kiáll mellette, akár úgy, hogy átszivárogtatja a hatalmat a Tiszába, de a Fideszes "értékekkel".
Őszinte leszek: én a második verziónak látom nagyobb esélyét, de jobban örülnék az elsőnek. Még abba is beletörődnék, ha a Fidesz-t akár úgy győzné le a Tisza, hogy közben minden ellenzéki erő törpe párttá válna. Habár Magyarországon a kétpólusú kormányzásnak nincs erős gyökere, és egy többszínű, de konstruktív ellenzék kedvezőbb a demokratikus döntésekhez (hahaha, a Fidesz mint konstruktív ellenzék...)

A bejegyzés trackback címe:

https://szepujvilagponteu.blog.hu/api/trackback/id/tr1718424885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Legyen egy Szép Új Világ

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása