Mekkora a haszon a MOL-nál, és a kutaknál - node és miért?

Vajon miért van az, hogy az Auchan kutak 42 Ft-al olcsóbban adják a benyát mindenkinél? Mert hát a francia üzletláncot nem a jótékonysági akcióiról ismerjük, így aztán nem is feltételezem, hogy veszteséggel adnák a naftát csak azért, hogy az állampolgár jól érezze magát. De persze a válasz adott - legalábbis nekem.

Tehát miért is ilyen horror árú a benzin még mindig kishazánkban? Nos, szerintem több oka is van. Az már elhangzott a sajtóban, hogy mind a magyar kisker, mind a nagyker (alias MOL) a szokásos árrés (más országokhoz hasonlítva) majd duplájával dolgozik. Ennek kimondott/kimondatlan oka, hogy vissza szeretnék szedni azon veszteséget, amit az árstop miatt szenvedtek el. - No persze, a MOL esetében ezt sem értem, hiszen az árstop idején is csúcsot döntögetett a cég nyeresége, én valahogy nem láttam a veszteségeket.
Tehát, itt is látható, hogy az árstop nem csökkenti, hanem növeli az inflációt, igaz, kicsit csúszva.
Akkor az Auchan ezt hogy csinálja?
Sanszos, hogy nem MOL-os üzemanyagot árul, ezt talán az is mutatja, hogy már bemérették egyszer (sajtónyilvánosan) az üzemanyagot, és az E10 kevesebb mint 5% etilalkoholt tartalmazott, és az oktánszáma is magasabb volt, mint 95. És ha már máshol veszi, lehetséges, hogy olcsóbban is.
És persze nekem úgy tűnik, hogy az Auchan inkább a sűrű fillér elvét követi, vagyis, amikor nem akciózik, akkor is mehelégszik kisebb haszonnal. Hiszen, 17Ft-al akkor is alacsonyabb áron adnák a benyát, ha most hétvégén nem lett volna 25Ft-s akció.
Sajnos, nem követi azt a trendet sem a MOL, sem pedig a hálózatos, és a független kutak többsége sem (bár igen, van ellenpélda, a közvetlen környezetmben is).
De visszatérve az árstpora, hiszen ez az egész onnan indult... A mostani árstopos termékek alternatívái sokat drágultak, hogy a kereskedők a veszteséget - ugyan szétterítve több termékre - visszahozzák. De nagyon gyanítom, hogy ha egyszer elszabadul a csirke far-hát ára, hát az sem az elvileg indokolt mértékben emelkedik majd, hanem annak minimum a kétszeresével. És most nem kell a kereskedőkre mutogatni, hogy milyen pénzéhesek (ők csak meg akarnak élni a piacon), hiszen az egészet nem ők, hanem Orbán és a bandája (akiket a köznyelv kormánynak is szokott hívni) indították el...

A bejegyzés trackback címe:

https://szepujvilagponteu.blog.hu/api/trackback/id/tr4118138574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Legyen egy Szép Új Világ

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása